A A A

Verstoorde buikspierfunctie door rectus diastase


Herkent u dit :

· moeite met buikspieroefeningen, u krijgt hierdoor pijn in de rug of krijgt tijdens oefeningen een misselijk gevoel
· de buik voelt zwak aan, training geeft geen resultaat
· de buik blijft te dik-vol
· als u in ruglig uw hoofd optilt ziet een verdikking ontstaan…..

Dan heeft u mogelijke een rectus diastase. Dit is in de meeste gevallen goed te behandelen.

Behandelprogramma rectus diastase  

Wat is een rectus diastase :

Dit is een wijking van de peesplaat van de buikspier ( m.rectus abdominus). Dat heeft gevolgen voor de kracht in de buikspier en het verstoord de kracht in de gehele romp, het spiercorset.
De oorzaak kan zijn een forse toename van de buik bv door een zwangerschap.

De mate van wijking kan variëren en zo ook de gevolgen van de diastase, te denken aan rugpijn , een te dikke buik houden en een verstoorde functie in de bekkenbodem, ademhaling en mogelijk ook een verstoorde darmfunctie.

 

Methode
Het lichaam werkt in ketens, daarom worden naast de buikspier oefeningen alle ketens van spieren onderzocht, te denken aan rug-heup-been en bekkenspieren. Hierbij is het belangrijk dat er geen over - of onder activiteit van deze spiergroepen aanwezig is. Tevens wordt  de mobiliteit van de wervelkolom meegenomen in de behandeling.  Belangrijk is om de wijking van de buikspier zoveel mogelijk te vermijden, u krijgt hier duidelijke instructies over.

Dit wordt toegepast in dagelijkse bewegingen, te denken aan hoesten, opstaan uit de stoel, opstaan uit bed, bukken, tillen , dragen kind etc.
Het oefenen zal naast enkele  grondoefeningen met name bestaan uit oefeningen die overdag  tijdens activiteiten uitgevoerd moeten worden. De buikspier moet zoveel mogelijk zijn functie weer oppakken. Naast inspanning ook aandacht voor ontspanning.

 

Therapie
Er wordt gestart met een intake , waarbij  volgens een protocol wordt gedocumenteerd. Dit wordt gevolgd door een aantal testen waarbij uw beginsituatie wordt bepaald . Het aantal behandelingen hangt af de beginsituatie en wordt na onderzoek vermeld. Bij de eerste behandeling wordt tevens bepaald of u kortdurend een buiksteun nodig. U krijgt oefeningen en instructies mee voor overdag.

 

Vergoeding
Vergoeding therapie valt volledig in de aanvullende verzekering van elke maatschappij. Dit valt buiten het eigen risico gedeelte.

Voor informatie of aanmelding kunt u zich richten op :

Sietske Wildschut                        Oefentherapeute cesar, mc.kenzie cred, bekkenoefentherapie cred.